festival slika u pokretu 2022 ziri Milos Jacimovic

Miloš Jaćimović

Miloš Jaćimović SAS je direktor fotografije. Trenutno živi u Njujorku. Njegovi nedavni radovi uključuju film „Stric“, koji je dobio Specijalno priznanje na festivalu u Karlovim Varima 2022. godine. Za rad na drugom igranom filmu Ivana Ikića „Oaza“ (pobednik Europa Cinema Labels na 77. Venecijanskom filmskom festivalu) dobito je nagradu za najbolji snimateljski rad na šestom Festivalu snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“. Film „Oaza“ je bio srpski kandidat za Oskara 2021. godine. Ova saradnja datira još od Ikićeve debitantske fudbalske huliganske drame „Varvari“, prikazane na filmskom festivalu u Karlovim Varima 2014. godine, gde je i osvojila Specijalno priznanje. Film je nakon toga gostovao na više od 30 međunarodnih filmskih festivala i nosilac je više od 10 međunarodnih nagrada.

Kritički su ga pohvalili The Guardian, Vice UK, Hollywood Reporter i Variety. Coming-of-age skejtbord drama sa Nikolom Ležaićem „Tilva Roš“ premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Sarajevu, gdje je osvojila Grand Prix. „Tilva Roš“ je potom obišla mnoge velike svetske festivale, osvojivši preko 15 međunarodnih nagrada i nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije.

Miloševa strast za muzikom dovela ga je do toga da radi na mnogim muzičkim spotovima, uključujući Interpol, J Cole i YG-a. Miloš je studirao kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Srbija.

Raquel Fernandez

Raquel Fernandez je rođena u Valjadolidu. Diplomirala je kameru na prestižnoj filmskoj školi u Madridu i širom sveta je svrstana među najbolje španske direktore fotografije. To joj je, između ostalog, donelo i nagradu za najbolju žensku direktorku fotografije na Festivalu nezavisnog ženskog filma u Los Anđelesu.

Veći deo profesionalnog života provela je van Španije. Snimala je filmove u 21 državi na 5 različitih kontinenata, u različitim klimatskim uslovima i ekonomsko-političkim situacijama, ali uvek je na prvo mesto stavljala projekat i rediteljsku ideju. Njeno iskustvo sa etabliranim i novim rediteljima, međunarodnim produkcijama i multikulturalnim i višejezičnim timovima daju joj jedinstvenu viziju i fleksibilnost.

festival slika u pokretu 2022 ziri Raquel Fernandez
festival slika u pokretu ziri Milorad Glusica

Milorad Glušica

Milorad Glušica je rođen u Beogradu 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri Kamere. Pripada prvoj generaciji studenata Kamere. Na istom fakultetu je 1989. započeo pedagoški rad u zvanju docenta, a završio 2014. u zvanju redovnog profesora. Nastavu je obavljao na osnovnim, master i doktorskim umetničkim studijama.

Prva filmska dela kao snimatelj ostvario je u Akademskom kino klubu krajem šezdesetih. U Televiziji Beograd 1972. je započeo profesionalnu karijeru kao snimatelj, reporter i direktor fotografije. U toj sredini je snimio veliki broj dokumentarnih filmova, reportaža, serija, igranih filmova.

Radi sa renomiranim advertajzing agencijama. Tokom skoro četiri decenije takvog angažmana ostvario je impozantan broj kratkih komercijalnih formi, kao i muzičkih video radova. Snimio preko dvadeset dugometražnih i kratkih igranih filmova. Sarađivao je sa renomiranim umetnicima poput Slobodana Šijana, Emira Kusturice,Miloša Radovića, Lazara Ristovskog, Predraga Velinovića…

Milorad je za svoj snimateljski rad nagrađivan kako na domaćim, tako i na inostranim festivalima. Dobitnik je Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti (2013. godine). Jedan je od osnivača Srpske asocijacije snimatelja (SAS), kao i prvi predsednik iste. Član je Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije. Učesnik je izvesnog broja seminara, radionica, kurseva, filmskih škola u svojstvu predavača. Takođe je bio gostujući profesor na drugim univerzitetima. I dalje je aktivan u stvaranju kinematografskih i fotografskih dela.